W ramach projektu „Biblioteka od kuchni” książnica zorganizowała dwudniowe warsztaty kulinarne w Akademii Szkolnictwa AS. Na początek królowała kuchnia regionalna: przygotowaliśmy strogonow, kluseczki półfrancuskie oraz wypiekliśmy bułeczki maślane w kształcie wróbelków. Dobry podział obowiązków oraz zgrani uczestnicy szybko uwinęli się z zadaniem. Wszystko pod czujnym okiem Szefa Kuchni pana Wojciecha Grześkowiaka. Na koniec nie obyło się bez degustacji przygotowanego dania. Było pysznie i regionalnie. Z pewnością nikt nie wyszedł głodny.
Drugiego dnia postaraliśmy się odtworzyć dania według przepisów zawartych w literaturze pięknej. Uczestnicy warsztatów dowiedli, że można połączyć kuchnię staropolską z magiczną. Przygotowano chłodnik oraz gęsie żołądki z kaszą pęczak według przepisu z Pana Tadeusza
i ciasteczka miętowe Pani Weasley z serii przygód o Harrym Potterze.
Palce lizać!
W ramach projektu odbyły się także warsztaty wyplatania siatek makramowych. Uczestnicy w plątaninie sznurków i supełków wykonali torbę na zakupy, owoce, warzywa czy nawet książki. Grupa szybko załapała technikę wyplatania i tym sposobem na koniec zajęć każdy wyszedł gotowy, aby ją zapełnić sprawunkami.

Wydarzenia odbyły się w ramach projektu „Biblioteka od kuchni”. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.