W czwartkowe popołudnie gościem książnicy był Jędrzej Majka podróżnik, autor książki “Podróże za smakiem czyli jak przyprawy zmieniają świat”. Nasz gość zabrał nas w fascynującą podróż po najciekawszych, najpiękniejszych bazarach świata. Wybraliśmy się w wyprawę po świecie, odwiedziliśmy Meksyk, Sri Lankę, Indie w poszukiwaniu najlepszych przypraw. Jędrzej Majka z pasją przekazał nam opowieści historyczne. Dowiedzieliśmy się dlaczego pieprz kambodżański jest lepszy od wietnamskiego, dlaczego kwiaty wanilii na Madagaskarze są zapylane ręcznie, która przyprawa jest najdroższa. Nasz gość zdradził dlaczego zawsze podczas wypraw zagląda na bazar i cmentarz. Podczas prezentacji padały także pytania zagadki, a dobre odpowiedzi były nagradzane jakżeby inaczej przyprawami. Po takim spotkaniu połączonym z prezentacją przypraw na pewno każdy z nas już inaczej spojrzy na pieprz, szafran, kumin, kminek czy laskę wanilii.

Wydarzenie odbyło się w ramach projektu „Biblioteka od kuchni”. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.