Książnica zaprasza na ciekawe spotkania związane z projektem „Biblioteka od kuchni”. W roku Kopernika nie mogło zabraknąć smakowitego tematu jakim są toruńskie smakołyki. O tym dziedzictwie kulinarnym regionu opowie współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika, muzealniczka, historyczka sztuki, kuratorka i edukatorka, a także blogerka – Anna Kornelia Jędrzejewska. Na swoim blogu piernikarka.pl promuje pierniki i piernikarstwo. Podczas spotkania zapewne dowiemy skąd wzięły się te korzenne wypieki w naszej tradycji kulinarnej.
Przyprawom natomiast będzie poświęcone spotkanie z autorem książek podróżniczych, przewodników i albumów fotograficznych – Jędrzejem Majką. O zmieniającym się świecie i podróżowaniu opowiada m.in. w programach telewizyjnych i radiowych Poszukiwanie nieznanych smaków w nowym miejscu to najbardziej fascynujące zajęcie podczas podróży. Która przyprawa jest najstarsza, a która najdroższa? Dlaczego wanilia przez dziesięciolecia nie owocowała poza Meksykiem? Jak w ciągu wieków podrabiano przyprawy i co groziło za ten czyn? Na te i inne pytania zapewne odpowie nasz gość, przyprawiając rozmowę prezentacją.

Na spotkanie z Anną Kornelią Jędrzejewską zapraszamy 20 czerwca (wtorek) o godzinie 18:00, natomiast z Jędrzejem Majką 22 czerwca (czwartek) również o godzinie 18:00. Bezpłatne wejściówki na spotkania będą dostępne od 13 czerwca w Wypożyczalni dla Dorosłych.

Wydarzenia są organizowane w ramach projektu „Biblioteka od kuchni”. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.