Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czym zachwycał się Charles Dickens, a co uwielbiał Ernest Hemingway? Na te pytania postara się odpowiedzieć gość kolejnego spotkania autorskiego w ramach projektu „Biblioteka od kuchni” – pisarz, dziennikarz i historyk – Łukasz Modelski. Od lat prowadzi audycję „Droga przez mąkę” emitowaną w Programie Drugim Polskiego Radia, gdzie z gośćmi omawia wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Jak sam o sobie mówi lubi jeść i pić, w dodatku czyni to zawodowo.
Prowadził program o tematyce kulinarno-historycznej pt. „W kotle historii”. Cykl łączył wydarzenia historyczne i przybliżał tajniki dawnej kuchni. Zapisem wybranych 50 audycji jest książka pt. „Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”, ponadto Łukasz Modelski jest autorem m.in. „Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu”, „Małej historii kuchni. Dzieje się je” i „Dziewczyn wojennych”. Podczas spotkania porozmawiamy także o tym jak przygotować program telewizyjny bądź radiowy od… kuchni.
Na wydarzenie zapraszamy 15 czerwca na godzinę 18:00 do Saloniku Literacko-Artystycznego przy ulicy J. Kilińskiego 16. Bezpłatne wejściówki będą dostępne od 7 czerwca 2023 r. w Wypożyczalni dla Dorosłych przy ul. J. Kilińskiego 16.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.