Wczorajsze spotkanie z muzealniczką, blogerką i piperatolożką czyli badaczką piernikarstwa Anną Kornelią Jędrzejewską poświęcone było piernikom. W ciekawej prezentacji mogliśmy obejrzeć jak na przestrzeni lat zmieniało się ich zastosowanie, poznaliśmy przepisy oraz legendy związane z powstaniem katarzynek. Ciekawostką dla publiczności był fakt, iż pierwsze wzmianki o piernikach pojawiły się w XIII wieku w… Świdnicy. Jednak fenomenem jest to, że w Toruniu są one wypiekane nieprzerwanie od średniowiecza i stały się wizytówką miasta. Niestety nie udało się rozstrzygnąć kwestii czy Mikołaj Kopernik jadał pierniki. Jest to wysoce prawdopodobne, gdyż urodził się gdy były one już znane.
Na spotkaniu mogliśmy także obejrzeć formy piernikarskie, które kolekcjonuje Pani Anna i usłyszeć o odradzającej się tradycji związanej z wytwarzaniem tych korzennych przysmaków w różnych regionach Polski. Na pamiątkę spotkania książnica otrzymała publikację Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu, której Pani Anna jest współautorką.

Wydarzenie zorganizowano w ramach projektu „Biblioteka od kuchni”. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.