Kujawska marka
Like | Biblioteka NP | maj 10, 2024 | Archiwum | 70137
Jednym z elementów tożsamości lokalnej społeczności, i jednocześnie elementem kulturowego dziedzictwa regionu, jest kuchnia. Oparta jest ona oczywiście o wyjątkowe produkty i wyroby, które przypominając nam historię, akcentują także tradycję regionu – naszego kujawskiego regionu. Na Kujawach mamy się czym pochwalić, a doskonałą ku temu okazją będzie prelekcja regionalisty i historyka Grzegorza Roczka, połączona z prezentacją i degustacją. Autor takich publikacji jak „Kujawskie specjały. Kuchnia regionalna”, „Cuiavia – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Inowrocławiu 1899-2019”, „Od tramwaju do autobusu. Komunikacja miejska Inowrocławia 1912-2022” i wielu innych, opowie uczestnikom o pysznych kujawskich produktach, wyrobach i marce, zarówno w ujęciu historycznym jak i ...