Być może na co dzień nie zdajemy sobie sprawy jak wiele czynności podporządkowujemy jedzeniu. O kuchni powstaje mnóstwo książek, w sieci krąży wiele przepisów, receptury się przenikają. Każdy region szczyci się swoimi specjałami i charakterystycznymi przepisami. 5 czerwca na warsztatach kulinarnych pt. „Na regionalnym stole” przeprowadzonych w Akademii Szkolnictwa AS razem z młodzieżą i dorosłymi postaramy się przybliżyć nieco zapomniane smaki Kujaw.
Tego samego dnia o godzinie 16:00 odbędą się warsztaty wyplatania siatek makramowych prowadzone przez instruktorki z Pracowni Kreatywnej Craft Room. Torby ze sznurka są bardzo popularne, ponieważ można ją wykonać własnoręcznie, a dodatkowo są ekologiczne. Taka siatka jest idealna do przenoszenia małych zakupów oraz… książek wypożyczonych z biblioteki.

Dzień później, 6 czerwca podczas warsztatów pt. „Jak smakuje książka?” postaramy się odtworzyć dania według przepisów zawartych w literaturze pięknej. Wiele książek byłoby uboższych bez „wątku kulinarnego”. Niektóre specjały są wręcz ich znakiem rozpoznawczym.

Warsztaty „Na regionalnym stole” odbędą się 5 czerwca o godzinie 10:00 w Akademii Szkolnictwa AS przy ulicy Dworcowej 24/26.
Warsztaty wyplatania siatek makramowych odbędą się 5 czerwca o godzinie 16:00 w Bibliotece Głównej przy ulicy J. Kilińskiego 16.
Warsztaty „Jak smakuje książka?” odbędą się 6 czerwca o godzinie 10:00 w Akademii Szkolnictwa AS przy ulicy Dworcowej 24/26.Zapisy na warsztaty prowadzi Czytelnia Główna pod numerem telefonu 52/ 357-46-38. Liczba miejsc ograniczona.

Wydarzenia odbywają się w ramach projektu Biblioteka od kuchni. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.