Joanna Brodzik była gościem kolejnego spotkania autorskiego w Saloniku Literacko-Artystycznym, gdzie zaprezentowała swoją książkę „Umami. Opowieści i przepisy”. Tytuł książki nawiązuje do smaków z dzieciństwa, które każdy z nas chciałby odtworzyć w swojej kuchni.
Aktorka została przyjęta bardzo entuzjastycznie przez licznie zebranych czytelników. Atmosfera była przyjazna i swobodna, a pani Joanna opowiadała o swojej inspiracji do napisania książki, dzieląc się swoimi osobistymi doświadczeniami i historiami z życia. To babcia Jadzia sprawiła, że kuchnia stała się dla naszego gościa miejscem magicznym. Joanna Brodzik uważa, że przygotowywanie jedzenia dla bliskich jest naturalnym sposobem okazywania miłości, a dzięki pisaniu książki w okresie pandemii mogła podróżować „w głowie” oraz dzielić się historią przypraw i radością z gotowania. Aktorka podzieliła się także z publicznością tajemnicą przygotowywania przepysznego rosołu. Uczestnicy mieli okazję porozmawiać z autorką książki i zadawać pytania, a po spotkaniu pani Joanna chętnie wpisywała dedykacje do książek oraz pozowała do zdjęć.