„Pij mleko! Będziesz wielki!” – zachęcali nas z ekranu telewizora ponad dekadę temu m. in. Bogusław Linda, Krzysztof Hołowczyc i Agnieszka Radwańska. Mleko, jogurty, kefiry, maślanki, serwatki, sery białe, chude, tłuste, półtłuste, serki homogenizowane i wiele innych. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez nabiału, który w różnej formie spożywamy już od tysięcy lat. Skąd się bierze mleko? Jako że w Polsce dominuje mleko krowie, to najprostsza odpowiedź będzie oczywiście taka, że mleko pochodzi od krowy. Ale skąd bierze się mleko dostępne w sklepie – tak ładnie, ergonomicznie zapakowane, zachowujące swoją świeżość w odpowiednich warunkach chłodniczych? Skąd te wszystkie pyszne jogurty, kefiry i maślanki naturalne lub o smaku najróżniejszych (w tym egzotycznych) owoców? Skąd śmietanki i śmietany słodkie, kwaśne, do zup, sosów itd.? Skąd wiele innych produktów które znamy, lubimy i kupujemy?
Na te i inne pytania odpowiedzi udzieli nam przebogata historia polskiego przemysłu mleczarskiego, która nierozerwalnie związana jest z naszymi rodzimymi Kujawami! W krajobraz gospodarczy Inowrocławia od wielu lat wpisuje się bowiem CUIAVIA Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, dostarczająca swoje wysokiej jakości produkty nie tylko na polski, ale i na europejski rynek. W tym roku wspólnie świętujemy jubileusz 120-lecia przemysłu mleczarskiego w Inowrocławiu i z tej okazji Biblioteka Miejska im. Jana Kasprowicza serdecznie zaprasza wszystkich wielbicieli mlecznych przysmaków na prelekcję historyka i regionalisty Grzegorza Roczka, połączoną z degustacją flagowych i nagradzanych wyrobów naszej inowrocławskiej Cuiavii OSM.
Spotkanie odbędzie się 30 maja o godz. 17:00 w Saloniku Literacko-Artystycznym przy ul. Jana Kilińskiego 16. Zapraszamy do udziału – wstęp wolny!